Op 23 juni 2022 vond de 8e editie van de HandbikeBattle plaats in het Oostenrijkse Kaunertal. Revalidatiearts Casper van Koppenhagen en podcastmaker Femke Bosma maakten hierover de 7-delige podcastserie ‘Bergen verzetten’. Met inspirerende verhalen over het overwinnen van fysieke, mentale en emotionele tegenslag. Over de kracht van revalidatiebehandeling. En over het ontdekken van veerkracht door een waanzinnige lichamelijke en mentale uitdaging aan te gaan, ondanks een lichamelijke beperking. Van Koppenhagen: “Wij hopen met de serie ook anderen te stimuleren en inspireren om tegenslag in het leven te overwinnen en bergen te verzetten.”

Het Kaunertal werd in juni bevolkt door deelnemers, buddies, begeleiders, familie, vrienden en de organisatie. De makers vingen deze unieke setting in een podcastserie van 7 afleveringen. Het zijn interviews met deelnemers, naasten, de organisatie, paralympisch kampioen Jetze Plat, wetenschappelijk onderzoeker Ingrid Kouwijzer én een sfeer-impressie van de wedstrijd zelf.
In de eerste 6 afleveringen komt steeds een deelnemer aan het woord met zijn of haar persoonlijke verhaal. Elk met een eigen thematiek. In die verhalen is aandacht voor het ontstaan van de aandoening, de weg van herstel en de revalidatie van het ziekenhuis via het revalidatiecentrum naar de HandbikeBattle. De training en de betekenis van de HandbikeBattle komen aan de orde, en een reflectie op het evenement de dag erna. De laatste aflevering omvat de apotheose: Bergen verzetten.

Met deze bijzondere verhalen vangen de makers de meerwaarde van de revalidatiesector, met de HandbikeBattle als ultiem revalidatiedoel en metafoor van het leven. Hiervoor moeten de deelnemers eerst bergen verzetten!

Afleveringen

  1. Henny; verdriet toelaten
  2. Klaas; doorzettingsvermogen
  3. Luna; de rol van inspirator
  4. Sylvan; jezelf opnieuw uitvinden
  5. Stefan; de gidsen die je onderweg tegenkomt
  6. Lisa; acceptatie
  7. De finish; Bergen verzetten

Beluister het interview met Casper bij Thuis op 5 (NPO Radio 5)

Lees het persbericht.