Voorbereiding

Voor een optimale voorbereiding, is het belangrijk dat je een handbike hebt die helemaal in orde is. Elders op deze website vind je informatie over een geschikte en veilige handbike en ook over de andere benodigdheden.

HandbikeBattle trainingsschema Fondo-app
De KNWU en de HandbikeBattle hebben de handen ineengeslagen met de ontwikkeling van een speciaal trainingsschema voor de HandbikeBattle in de Fondo app. De app is gratis te downloaden voor iOS en Android. Het trainingsschema is 22 weken lang en start op 22 januari. Iedere week doe je 3 gevarieerde trainingen (cadans, sprint, duur, tempo-duur, blok of hersteltraining). Deze zijn zorgvuldig over de trainingsperiode opgebouwd qua duur en intensiteit. Je kunt nog een stap verder gaan: als je Fondo Pro aanschaft, dan kun je het trainingsschema laden in bijvoorbeeld je Garmin computer of Zwift.

Hoe kom je bij het trainingsschema in de Fondo app?

  1. Klik op doelen, scroll naar beneden
  2. Klik op para-cycling, scroll naar beneden
  3. Klik op De HandbikeBattle.

De app werkt met trainen op basis van je hartslagzones, vermogen of RPE (gevoel). De hartslagzones of vermogenszones kun je zelf instellen op basis van je (tweede) omslagpunt. Dit omslagpunt (ook wel ventilatoire drempel) staat mogelijk op het rapport dat je hebt gekregen met de uitkomsten van je maximale inspanningstest.  Heb je geen recente inspanningstest? Dan heeft Fondo handige tips om dit omslagpunt zelf te bepalen.

Voor meer informatie en de link om de app te downloaden klik hier.

Strava
Strava heeft een geschikte gratis app (op je mobiele telefoon) waarmee je eenvoudig de route, snelheid en afstand van de training kunt bijgehouden. Daarnaast kan je per training aangeven hoe lang er is getraind is en hoe zwaar de training was (met Borgscore 0-10). Je kunt bovendien je prestaties vergelijken met vorige trainingen en met anderen. Hartslagbanden en vermogensmeters zijn te koppelen aan Strava.

Er zijn verschillende clubs op Strava waar je lid van kunt worden. De Handbikebattle heeft een club en alle deelnemende teams hebben zelf ook een club. Deelnemers en trainers kunnen hier lid van worden en elkaars trainingsresultaten inzien. Je kunt hier evenementen in aanmaken (bijvoorbeeld gezamenlijke trainingen), klassementen en je kunt elkaar direct feedback geven. Voor de trainers is het een ideaal middel om hun deelnemers goed te begeleiden.

Facebook
Word ook lid van de HandbikeBattle Trainingsgroep op Facebook

Meer informatie

  • Op www.handbiken.nl vind je alle up-to-date informatie over handbiken; o.a. informatie over wedstrijden, toertochten en trainingsgroepen.
  • Het boek Hoe blijf je fit met een dwarslaesie? van Linda Valent en Rogier Broeksteeg is een nuttig boek om je voor te bereiden op een evenement als de HandbikeBattle. Het boek is gratis op te vragen bij de DwarslaesieOrganisatie Nederland (DON) voor leden van de DON. Als je geen lid bent, is het boek voor 10 euro (excl. verzendkosten) te bestellen via de site van Heliomare of vraag het aan de auteurs.
  • Bekijk trainingsschema’s van Rijndam.