Handbike

De deelnemers nemen zelf een handbike mee naar Oostenrijk. De teamdeelnemers kunnen in het revalidatiecentrum advies vragen over de aanschaf, aanvraag of de leenmogelijkheden van een handbike. Kijk ook eens naar de mogelijkheden van Uniek Sporten. En op www.handbiken.nl kan je een bericht plaatsen als je een handbike zoekt of er één in de aanbieding hebt.

Geschikte handbike
Een geschikte handbike is een vastframe handbike met zit- of ligpositie, of een kniezitter. Je hebt een extreem bergverzet nodig. Het is nuttig om hierover informatie in te winnen bij experts. Dat kan via technisch@handbikebattle.nl.

We adviseren om de handbike uit te proberen op een klim van 12%. Dat kan op een loopband in de revalidatiecentra. Lukt dat niet, dan zijn er op de Keutenberg of Cauberg ook uitdagende stukken om het hellingspercentage te ervaren.

Laat je handbike checken!
Het is belangrijk om voor vertrek naar Oostenrijk de handbike te laten controleren door de technische commissie (Frontline Handbikes). Je bent er dan zeker van dat de handbike in orde is. En het is ook belangrijk voor Frontline om in kaart te kunnen brengen welke handbikes er meedoen (merk en type).

Frontline neemt contact op met de contactpersoon van de teams om een check-afspraak in te plannen.

Ook voor individuele deelnemers is een check belangrijk. Als je de HandbikeBattle al eerder gereden hebt in een team van een revalidatiecentrum, kun je met dat team contact opnemen om aan te sluiten bij het check-moment van het team. Als dat niet lukt, kan je ook een individuele afspraak maken via technisch@handbikebattle.nl.

Tips

  • Zorg dat je al flink wat kilometers hebt afgelegd voordat je begint aan de HandbikeBattle.
  • Ga niet rijden met een handbike die je net hebt want dit kan leiden tot allerlei ongemakken tijdens het evenement.
  • Zorg dat Frontline je handbike heeft gecontroleerd.

Reserveonderdelen

  • Frontline neemt veel reserveonderdelen mee. Neem zelf in elk geval een reservebinnenband mee. Dan ben je er zeker van dat de juiste band op voorraad is als je een lekke band hebt.
  • Maak je gebruik van elektronische versnellingsschakelaars, zorg dan dat je een extra accu, elektronische kabels en evt. een computer interface meeneemt voor je componenten. Het kan namelijk zijn dat Frontline niet alle onderdelen bij zich heeft.

Versnellingen

Het is belangrijk om de juiste versnellingen te monteren op je fiets. We noemen dit ‘verzet’ en daarmee bedoelen we de verhouding tussen de kettingbladen op het crankstel, en de tandwielen van de cassette op het voorwiel. In een beklimming is een kleine versnelling (klein of licht verzet) van belang. De ketting wordt dan op het kleinste blad van het crankstel gelegd (waar je handgrepen aan gemonteerd zijn) en op het grootste tandwiel van je cassette (op je voorwiel).
Het is verstandig om op het crankstel het kleinste blad van 22 of 24 tanden te monteren en op het wiel een cassette waarvan het grootste tandwiel 42 tanden of 46 tanden is (11-42) of (11-46). Laat dit nakijken bij je lokale rijwielzaak voordat je je fiets laat checken door Frontline.

Eisen handbike

De handbike moet technisch in orde zijn:
1. De versnellingen moeten allemaal te bedienen zijn. Probeer uit of alle tandwielen op de cassette bereikbaar zijn voor de ketting. Zeker de kleinste versnelling! Gaat het schakelen zwaar of met een vertraging, laat dan je kabels controleren.
2. De remmen moeten goed werken (ook de parkeerrem). Het bedienen van de rem moet met geringe knijpkracht kunnen. Moet je hard knijpen, laat dan de rem nakijken.
Kijk ook naar de remblokken: zijn ze (bijna) versleten, vervang ze dan! Controleer of de remblokken juist zijn afgesteld (niet tegen de velg of band lopen).
3. De boogkabels van het handvat naar het frame zijn erg gevoelig. Een breuk of knik beïnvloedt de schakelprestaties. Dus zorg dat de kabels vrij zijn van knikken en beschadigingen.
Als je de buiten- of binnenkabel wilt vervangen, doe dat dan ruim voor de HandbikeBattle. Er staan namelijk rek- en duwkrachten op de buitenkabel en de binnenkabel. En daardoor is na-stellen nodig in het begin.
4. De wielen moeten recht zijn en niet aanlopen. Zorg dat ze vrijlopen van de rem en een “slag” minimaal is. Als de achterwielen schuin staan (in Camber) dan is het belangrijk dat deze goed uitgelijnd zijn. Zo nodig laten uitlijnen door een deskundige, want ’toe-spoor’ of ‘uit-spoor’ heeft ongewenst remmen tot gevolg.
5. De bandenspanning moet 5-7 Bar zijn (afhankelijk van de band en vermeld op de zijkant van de band). De handbike rijdt daardoor een stuk lichter en de banden slijten minder snel.
6. Vanwege de veiligheid is een vlag verplicht. En we adviseren een achterbumper.