Science

To see if the HandbikeBattle really has a positive effect on the participants, there is a scientific study. In 2014, the first results were published and they are promising. The HandbikeBattle seems to contribute to a more active lifestyle, more fitness and better psychological functioning.
Because the research group was relatively small and many questions were unanswered, the researchers tried to get funding for follow-up research. This was successful and the PhD research among the participants of the rehabilitation teams has now been completed. Ingrid Kouwijzer obtained her doctorate on January 18, 2021 . View all publications . A mini-symposium was held in March in which the results of the research were shared.

Het doel van het onderzoek is om de teamdeelnemers zowel fysiek als mentaal te monitoren. De resultaten gebruiken we om:

  • (Individuele) resultaten terug te koppelen aan de centra en de deelnemers, zodat zij deze kunnen gebruiken voor het opstellen van de training.
  • Meer kennis te krijgen over effecten van trainen en fitheid op activiteiten in het dagelijks leven, denk hierbij aan zelfzorg, het maken van transfers en mobiliteit.
  • Meer inzicht te krijgen in welke kenmerken van de training leiden tot vooruitgang in fitheid zonder blessures te krijgen.
  • De nieuwe kennis te implementeren in de centra en met (inter)nationale collega’s te delen om zo bij te dragen aan effectieve trainingsinterventies in de revalidatie.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de revalidatieteams die meedoen aan de HandbikeBattle. Het onderzoek is onderdeel van een groter onderzoek dat wordt gecoördineerd in de Verenigde Staten.

  • Dr. Ingrid Kouwijzer (Vrije Universiteit Amsterdam en Reade); coördinatie en uitvoering.
  • Dr. Sonja de Groot (Vrije Universiteit Amsterdam en Reade); hoofdonderzoeker in Nederland.
  • Dr. Rachel Cowan (University of Alabama at Birmingham, Verenigde Staten); hoofdonderzoeker gehele project vanuit Verenigde Staten.

Doe je mee aan het onderzoek, dan nemen we op vaste tijdstippen fysieke testen (fitheid) en vragenlijsten bij je af. De meetmomenten zijn als volgt: vlak voor de start van de trainingen (december/januari) en vlak voor de beklimming van de berg (eind mei/begin juni). Naast deze vaste metingen brengen we de trainingsintensiteit in kaart. Doordat we de fitheid in kaart brengen, kunnen we een goed trainingsschema opstellen. Dankzij het monitoren van de training (hoe vaak, hoe lang en hoe zwaar er wordt getraind) kunnen we bepalen of je te weinig of te veel traint. Zo kunnen we ervoor zorgen dat je goed en veilig traint.

Voor uitvoering van het onderzoek is een niet-WMO verklaring afgegeven door METC Oost-Nederland. Daarnaast is het onderzoek goedgekeurd door De Vaste Commissie Wetenschap en Ethiek van de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen (VCWE), Vrije Universiteit Amsterdam. Alle gegevens uit het onderzoek worden bewaard en verwerkt en vertrouwelijk behandeld. Deze geregistreerde gegevens zijn alleen ter inzage voor de daartoe geautoriseerde en gekwalificeerde onderzoeksmedewerkers.

Het onderzoek wordt gefinancierd door een subsidie vanuit de Department of Defense, Verenigde Staten.

Er staat veel informatie in de proefpersoon-informatiebrief. De mensen die meedoen aan het onderzoek krijgen deze vooraf. Voor meer informatie kan je contact opnemen via onderzoek@handbikebattle.nl

Voor het monitoren van de trainingen maken we gebruik van de Rollz app. We hebben deze app speciaal voor het HandbikeBattle-onderzoek ontwikkeld, maar hij is ook breder inzetbaar voor andere onderzoeken. De app is gratis te downloaden voor iOS en Android. In de app kun je verschillende kenmerken van je training invullen. Tevens kun je aangeven hoe zwaar de training was en of je pijnklachten hebt ontwikkeld. De app is verbonden met een persoonlijke hartslagsensor. Hierdoor kun je tijdens de training je hartfrequentie en de hartslagzone aflezen. De app werkt met een persoonlijke code. De code en de hartslagsensor krijg je van de onderzoeker.

De app is ontwikkeld door de HandbikeBattle-onderzoeksgroep vanuit de Vrije Universiteit Amsterdam en Reade, in samenwerking met InMarket B.V., Kinetic Analysis B.V. en de Haagse Hogeschool.