Details Dutch Edition 2021

Op 9 oktober organiseren we de Dutch edition van de HandbikeBattle op het Tom Dumoulin Bike Park (Parijsboulevard, 6135 LD Sittard). De wedstrijd is van 13.00-15.30 uur. Als het weer erom vraagt duurt de wedstrijd korter. Het park is vanaf 11 uur geopend.

Het ziet ernaar uit dat we ook publiek kunnen ontvangen (gratis entree). Voor iedereen gelden de Corona-maatregelen van dat moment! Op deze pagina lees je meer over de details van het evenement en de corona-maatregelen. Houd de pagina in de gaten want we vullen de informatie regelmatig aan. Lees alle items goed door om teleurstellingen te voorkomen!

In overleg met de medische commissie hebben we moeten besluiten om het evenement klein te houden. De omstandigheden en maatregelen m.b.t. COVID-19 zijn nog te vaag en wij willen de risico’s voor de deelnemers en de organisatie zo veel mogelijk beperken. De Dutch edition wordt daarom een wedstrijd voor de teams van de Nederlandse revalidatiecentra en vindt dus helaas plaats zonder individuele deelnemers en buitenlandse teams.

Het parcours bestaat uit rondes van 2 kilometer (volledig asfalt, dus geen kasseien), met hoogteverschillen en dus écht klimwerk. Lees meer over het Tom Dumoulin Bike Park.

Bij de start komen startvakken voor elke classificatie. We starten per classificatie met een korte tijd ertussen.

Op het terrein is geen kleedruimte; houd daar dus rekening mee. De teams krijgen ruimte op het middenterrein om een tent (maximaal 5×5 meter) en busje te plaatsen. Dit kan gebruikt worden als kleedruimte.

Er zijn (aangepaste) toiletten.

Deelnemers
Alle deelnemers dragen het Dutch Edition wedstrijdshirt tijdens de wedstrijd. Als het weer erom vraagt mag je daar uiteraard iets overheen dragen. Houd het weerbericht in de gaten en neem zo nodig warme kleding en regenkleding mee.

Publiek
Houd het weerbericht in de gaten. Er is geen gebouw om te schuilen. Neem dus voor de zekerheid warme- en regenkleding mee en evt. een paraplu.

 • Alle deelnemers zijn verplicht om een vlaggetje op hun handbike te plaatsen.
 • Op het parcours rijd je rechts en je haalt links in.
 • Houd rekening met de andere weggebruikers!
 • Het kan zijn dat je tijdens de wedstrijd instructies krijgt van de verkeersregelaars i.v.m. de veiligheid. Houd je daaraan!

We houden ons aan de Corona-maatregelen die gelden op 9 oktober. Dat betekent in elk geval dat zowel het publiek als de deelnemers en hun begeleiders verplicht zijn om een Corona-toegangsbewijs te tonen. Dit houdt in:

 • Vaccinatiebewijs van een volledige coronavaccinatie, met een Europees goedgekeurd vaccin. In Nederland is een vaccinatie geldig vanaf 14 dagen nadat je volledig bent gevaccineerd. Meestal kan CoronaCheck je vaccinatiebewijs automatisch ophalen uit de systemen van RIVM of GGD.

  óf

 • Herstelbewijs: een bewijs dat je minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van corona.

  óf

 • Een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor de activiteit. Een zelftest is niet geldig! Maak een afspraak via de officiële website Testenvoortoegang.nl.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Tijdens de Dutch edition is er een team van Double Performance en Frontline aanwezig voor deelnemers met materiaalpech. Neem voor de zekerheid zelf ook materiaal mee voor noodgevallen, want het kan best even duren voordat de technici beschikbaar zijn.

De technische ondersteuning is alleen bedoeld voor onverwachte problemen met het materiaal! Lees meer over de technische voorwaarden van je handbike.

Screening vooraf
De contactpersonen van de teams hebben informatie gekregen over de medische screening en de inspanningstest. Deze moeten zij voor 5 september insturen.
De screeneningsarts van jouw centrum tekent voor verantwoorde deelname aan de HandbikeBattle. Bij twijfel zal een arts van het medisch team van de HandbikeBattle contact leggen met de screeningsarts.

Medische begeleiding op 9 oktober
Tijdens het evenement is er een medisch team aanwezig voor eventuele calamiteiten. Zij zijn in het bezit van het medisch paspoort dat de screeningsarts van jouw team heeft ondertekend.
Het medisch team van de HandbikeBattle werkt samen met de medische voorzieningen in de regio.

Zorg zelf voor de juiste voorzieningen
De deelnemers en hun begeleiders moeten er zelf voor zorgen dat zij de juiste kleding, medicatie en verzorgingsmiddelen bij zich hebben tijdens de wedstrijd. 

Binnenkort publiceren we hier het wedstrijdreglement.

De deelnemers rijden rondjes over het park. Er is geen ruimte op de baan voor de buddies om mee te rijden. We kiezen voor veiligheid en daarom stellen de buddies zich verspreid langs het parcours op.

De wedstrijd duurt 2,5 uur. De organisatie zorgt voor energierepen, gelletjes en hersteldranken van sponsor Shimano en Science In Sport en er kan water getapt worden. Andere versnaperingen en dranken verzorgen de teams zelf.

Er is een cateraar op het terrein. Zodra we weten wat deze ongeveer verkoopt, plaatsen we dat hier op de website.

De volgende teams strijden 9 oktober om de felbegeerde HandbikeBattle-bokaal:

Om mee te doen aan de Dutch Edition van de HandbikeBattle moet je je laten classificeren. Bij de classificatie wordt gekeken of je een minimale handicap hebt om in één van de vijf handbike-klassen te vallen. De klasse komt op je licentie te staan.

Belangrijk

 • Zonder classificatie kun je niet meedoen.
 • De contactpersonen van de revalidatiecentra regelen de classificatiedag voor hun team.
 • Classificatie op het evenement zelf is niet mogelijk.

Klassen
We onderscheiden de volgende klassen voor het handbiken:

 • H1: armprofiel: (a) beperkte connectie arm-romp en (b) beperking arm/aand. Romp-profiel: (a) complete beperking romp/geen rompfunctie.
 • H2: armprofiel: (a) beperkte connectie arm-romp en/of alleen (b) beperking arm/hand. Romp-profiel: (a) complete rompbeperking/geen rompfunctie.
 • H3.1: armprofiel: geen beperking. Rompprofiel: (a) complete beperking romp MRC-graad 2.
 • H3.2: armprofiel: geen beperking. Rompprofiel: (a) beperking romp MRC-graad 3/beperking connectie romp-bekken.
 • H4: armprofiel: geen beperking. Rompprofiel: (a) (bijna) geen beperking romp MRC-graad 4/5 en (bijna) geen beperking van de connectie romp-bekken, (b) beperking connectie benen-bekken.
 • H5: armprofiel: geen beperking. Rompprofiel: (a) geen beperking romp, (b) gelimiteerde/geen beperking connectie been/benen-bekken. Minimale handicap: onderbeenamputatie.

Over het algemeen ondervinden deelnemers in de H1 klasse de meeste beperking tijdens het handbiken en deelnemers in de H5 klasse de minste. Per deelnemer wordt gekeken welke klasse het best passend is.

Meer informatie over de classificatie vind je op de website van de KNWU en op de website van Handbiken.nl.

Load More